Strandvägen 1-3/Bodarna 14 ritades av G. Hagström och F. Ekman som även ritade Strandvägen 5A och Strandvägen 5B som sitter ihop med denna fasad. De var tvungna att ha likadan exteriör enligt staten. Byggherre var Isak Hirsch och byggmästare var J. Sjöqvist från skånska Cementgjuteriet, idag känt som Skanska. J.
|
Strandvägen 5a/Bodarna 11 byggdes 1902-1904 av byggherre Magnusson och Löwenadler. Det var de kända arkitekterna G. Hagström och F. Ekman som fick uppdraget att rita huset. Eftersom huset satt ihop med de andra i kvarteret hade staten som krav, att fasaden skulle ha en enhetlig form utåt. Därför blev Strandvägen 1-3, Strandvägen 5A och Strandvägen 5B en 127 meter lång fasad.
|
Strandvägen 5B/Bodarna 10 byggdes samtidigt som Strandvägen 1-3 och Strandvägen 5A 1902-1904. Anledningen till varför de byggdes samtidigt är för att de var tvungna att ha en enhetlig fasad enligt staten. När tomterna köptes upp var det Isak Hirsch som köpte allihopa. Han sålde sedan tomten 5A till Magnusson och Löwenadler samt Strandvägen 1-3 till Per Johan Sjökvist.
|
Strandvägen7/Klippan 10-12 består av 3 olika fastigheter. De byggdes av byggherre J. Eriksson, ritades av den kända arkitektfirman Hagström och Ekman tillsammans med V. Bodin. Huset byggdes 1907-1912 och var därmed ett av de senare husen som byggdes. Fastigheterna A och B sitter ihop i ett hus och efter B finns djup förgård innan man möts av fastigheten där C finns.
|
Strandvägen 9/Klippan 9 beställdes av byggherre och byggmästare N. J. Bengtsson. Den som ritade huset var arkitekten J. Laurentz. Han ritade även flera andra hus på Strandvägen. Huset byggdes 1897-1900 och fick en fasad i rött tegel med burspråk i ljusgrå kalksten. Kalkstenen utgjorde även lister och dekorer runt fönster för att skapa en fin men ändå platt fasad.
|
Strandvägen 11/Krabaten 4 byggdes 1894-1895 av byggherre och byggmästare J. P. Edlund. Arkitekterna till huset är firman Lindgren och Sahlin. Fasaden är gjord i grå och röd kalksten. Den röda kalkstenen utgör grunden i fasaden och den grå används som utsmyckningsfärg till lister men även runt fönster och burspråk.
|
Strandvägen 15/Krabaten 2 byggdes år 1896. Arkitekten var J. Laurentz som även gjorde ritningarna till bland annat Strandvägen 9, Strandvägen 17 och Strandvägen 35-41. Byggmästaren och byggherren var P. A. Wersén. Gatufasaden är av röd kopphuggen sandsten vilket ger en fin skiftning i strukturen. Ett burspråk reser sig i mitten av fasaden och det finns inga balkonger på byggnaden.
|
Strandvägen 17/Ädelman mindre 11 byggdes 1895 av byggherrarna N. J. Bengtsson, G. Jonsson och F. K. Grönstedt. N. J. Bengtsson är även byggherre till huset. Arkitekten bakom huset är J. Laurentz som också ritade flera andra hus på Strandvägen. Fasaden är i rosa sandsten med detaljer av gråbeige kalksten. Husets två burspråk är symmetriskt utsatta från ingången.
|
Strandvägen 19-21/ädelman mindre 17 byggdes 1884-1885 vilket gör huset till ett av de första som byggdes på Strandvägen. Huset kallas för det Thaveniuska huset efter byggherren och byggmästaren Evald Thavenius. Det var Isak G. Clason som ritade huset. I. G. Clason var en av de modernaste arkitekterna under denna tid och ritade huset medan han studerade arkitektur i Italien.
|
Strandvägen 23-27/Ädelman Större 7-8 var det första huset som byggdes på Strandvägen år 1880. Hela kvarteret Ädelman Större köptes upp av arkitekten Oskar Erikson tillsammans med byggfirman Johansson & Hammarlund. Fasaden mellan de olika husen byggdes ihop vilket gjorde att kvarteret såg ut som ett mindre slott med en betoning på mittpartiet och barocka hörntorn på båda sidorna.
|
Fredrik Bünsow utlät en arkitekturtävling 1896 till huset som han skulle bygga på Strandvägen 29-33. Han ville ha ett hus inspirerat av den tyska och italienska renässansen men vinnaren hade helt andra planer för F. Bünsows hus. Arkitekten Isak Gustaf Clason ritade ett hus med inspiration av Loireslottens franska renässans.
|
Strandvägen 35/Sergeanten 1 byggdes samtidigt som Strandvägen 37, Strandvägen 39 och Strandvägen 41 år 1890-1892 eftersom deras fasader är är enhetliga. Det gör att byggnaderna även har samma arkitekt, J Laurentz. Byggherrarna och byggmästarna skiljer sig dock åt och de som beställde och var ansvariga för detta hus är Sundahl och Brandel.
|
Strandvägen 37/Sergeanten 8 sitter ihop med Strandvägen 35, Strandvägen 39 och Strandvägen 41. Strandvägen 37 var det hus som byggdes först av dem år 1989-91. Eftersom husen sitter ihop så har de även valt att använda samma material och design i exteriören. Arkitekten som fick denna stora uppgift var J. Laurentz. Byggmästare och byggherre för huset var J. Ahlström.
|
Strandvägen 39/Sergeanten 7 har en fasad som sitter ihop med Strandvägen 35, Strandvägen 37 och Strandvägen 41. Man valde därför att den yttre delen på alla husen skulle se likadana ut för att få en stilren samhörighet i kvarteret. Arkitekten bakom husen är J. Laurentz och byggherre för detta hus är Isak Hirsch. I.
|
Strandvägen 41/Sergeanten 6 byggdes år 1890-1892. Arkitekten bakom huset är J. Laurentz och han har gjort en fasad som går ihop med de övriga husen i samma kvarter som vetter mot Strandvägen. Byggmästare och byggherrar skiljer sig dock åt mellan de olika husen. Till Strandvägen 41 delade två personer på uppdraget, J. F. Göransson och K. W. Gustavsson.
|
Strandvägen 45/Beväringen 6 reser sig som ett unikt mittparti mellan de två identiska byggnaderna på höger och vänster sida av J. O. Nordström. Arkitekterna bakom denna byggnad är duon Ullrich och Hallqvist och byggmästare är R. J. Ingmarsson. Huset har gul/grå spritputs med rosa detaljer, precis som sina grannbyggnader.
|
Strandvägen 47/Beväringen 5 byggdes av J. O. Nordström som även gjorde arkitekturritningarna till huset. Det är samma person som byggde Strandvägen 43 vilket syns på arkitekturen. Husets är nämligen en spegelvänd kopia av Strandvägen 43. Husen byggdes under samma tid 1893-1894. Fasaden är av grågul spritputs med rosa vackra detaljer.
|
Strandvägen 49/Bajonetten 1 byggdes 1894-1895 av byggherre Isaak Hirsch och byggmästare O. Herrström. Arkitekt var S. Kjellström som även ritade många andra hus på Strandvägen. Isaak Hirsch köpte upp väldigt många tomter, både längs Strandvägen och Karlavägen. Han såg potentialen i läget och lät därför bygga ett flertal hus som han senare sålde när värdet gick upp.
|
Strandvägen 51/Bajonetten 11 byggdes 1895-1897 av byggherre Isak Hirsch och byggmästare O. Herrström. Det var Sam Kjellberg som gjorde designen till huset. Huset är 5 våningar högt och fasaden är av natursten. Burspråket har formen av en halv sexkant och utformas endast på de finaste våningarna vid de finaste rummen, salongerna på andra och tredje våningen.
|
Strandvägen 53/Bajonetten 9 är byggt av Isak Hirsch som även byggde Strandvägen 51 och Strandvägen 49. Husen delar även arkitekten Sam Kjellberg och byggmästaren O. Herrström. Huset byggdes 1895-1897 och fick en tvåfärgad fasad. Gatuplanet har en exklusiv mörkrosa sandsten medan de övre våningarna fick en gul slätputs med detaljer i sandsten, som matchar den nedre färgen.
|
Strandvägen 55/Bajonetten 6, eller Von Rosenska palatset som det också kallas är döpt efter sin byggherre, Clarence von Rosen. Huset byggdes 1986-1987. Isak Gustaf Clason ritade huset och blev i sin vanliga ordning inspirerad av de franska influenserna. Huset blev däremot inte lika dramatiskt som hans tidigare ritningar och det kan ha berott på tydligare order från byggherren.
|
Strandvägen 57/Bajonetten 7 byggdes 1895-1899 med ritningar av L. Pettersson och T. Stenberg. C. O. Lundberg var både byggherre och byggmästare. Huset är gjort i klassiskt rött formtegel som bildar unika och dekorativa mönster i fasaden. Fasaden är inspirerad av nationalromantiken som gärna använde naturmaterial. Fönsterna är enkla och symmetriskt utplacerade utan balkonger.
|
I slutet av Strandvägen med nr 58 – 60, finns en vacker byggnad med ett torn. Det är gamla Skogsinstitutet som ritades och byggdes i mitten av 1800-talet.
Det första huset på den här platsen fanns redan 1647, då som bostad till hovjägmästare Hans Millitz.
Skogsinstitutet fanns här ända till 1916, och efter det har bland annat Livrustkammaren använt huset.
|
Strandvägen 59/Gardisten 4 byggdes 1913-1915. Huset ritades av arkitektfirman Höög & Morssing som var en av de ledande firmorna inom arkitektur runt sekelskiftet. Huset beställdes av byggherre och byggmästare N. P. Althin. Strandvägen 59 har den typiska Höög & Morssning designen med mycket burspråk, torn och bulliga former. Fasaden vid de övre våningarna är i gråbeige sprutputs.
|
Strandvägen 61/Gardisten 3 byggdes samma år som första världskriget bröt ut och blev klart året efter. Arkitekterna är firman Östlihn & Stark och byggmästare var O. Herrström. Huset började byggas samma år som första världskriget och de nya influenserna inom arkitekturen hann aldrig påverka ritningarna på detta hus.
|
Strandvägen 63/Hornblåsaren 6 ritades av F. Zettervall på byggmästare och byggherre Frithiof Dahls begäran. Huset byggdes mitt under första världskriget, 1912-1913 och arkitekturen lämnar efter spår av både jugendstil, nationalromantik och modernism.
Fasaden är typiskt nationalromantiskt i rött tegel med en hög sockel i granit upptill.
|
Strandvägen 65-67/Hornblåsaren 5 byggdes 1922-1923 av byggherre och byggmästare B. Alfheim. Det var Nordenskjöld och Falk som stod bakom arkitekturen och de inspirerades av den nykomna modernismen. Huset är väldigt typiskt för de husen som byggdes under 20-talet.
|