Strandvägen 19-21

Strandvägen 19-21/ädelman mindre 17 byggdes 1884-1885 vilket gör huset till ett av de första som byggdes på Strandvägen. Huset kallas för det Thaveniuska huset efter byggherren och byggmästaren Evald Thavenius. Det var Isak G. Clason som ritade huset. I. G. Clason var en av de modernaste arkitekterna under denna tid och ritade huset medan han studerade arkitektur i Italien. Kanske var det därför huset gjordes i en italiensk renässansstil. Huset står ut då de andra byggnaderna på Strandvägen är byggda med inspiration efter jugend och nationalromantik. Mitt bland alla dessa jugendpalats med bulliga torn, mycket dekorer och stora burspråk kommer en stillsam enkel kvadratisk byggnad med geometri som en av grundstenarna i arkitekturen. Den italienska renässansen ser tillbaka på antiken och därför blir färg och form väldigt enkel.

Huset är byggt med en kub som ursprungsform. Väggarna är enkla och raka utan dekorer och taket ser ut att vara platt. Ett platt tak är väldigt opraktiskt för det svenska vädret och därför har man byggt det med en lätt lutning. Man har däremot valt att göra en bred kant ut till fasaden innan koppartaket reser sig. I. G. Clason var redan här inne på det han senare blev känd för, ha mer muryta, mindre krusiduller och äkta material. Om han fått som han ville så skulle huset byggas i sandsten men eftersom E. Thavenius ville ha det billigare materialet puts och gips så blev det så. I. G Clason jobbade då istället med att lägga denna puts på ett sätt så det såg ut som tegel och behandla den med olika ärgnyanser för en mer verklighetstrogen bild.

Mellan fönsterna på översta våningen är den putsade väggytan mönstrad med en teknik som heter Sgrafitto. Tekniken går ut på att man ristar in ett mönster i det övre putsskiktet när materialet är mjukt. Då framträder den mörkare färgen i putsen i skiktet under. Det var såhär den kända konstnären Julius Kronberg målade upp lekande små barn på fasaden. Denna målning, tillsammans utformningen på övriga huset ger en total känsla av att man har kommit till ett palats i södra Europa.

I detta hus har Brandförsäkringsverket haft sitt kontor sedan 1932 tills de frivilligt avvecklades 1 juni 2008. år 1782 skapade de en allmän fond som kompletterade den allmänna randstoden då den inte täckte till exempel offentliga byggnader och hus i städer.

Källor:
Stockholms Stadsmuseums faktarum
Stockholm från A till Ö innerstaden av Hans Harlén
Strandvägen av Carl Olov SommarThaveniuska huset på Wikipedia
Brandförsäkringsverket

Strandvägen 19-21/ Thaveniuska huset

Byggår: 1884-1885

Arkitekt: I. G. Clason

Byggherre: E. Thavenius

Byggmästare: E. Thavenius

Intressanta personer i huset:

Läs om fler fastigheter på Strandvägen

Strandvägen 17

Strandvägen 17/Ädelman mindre 11 byggdes 1895 av byggherrarna N. J. Bengtsson, G. Jonsson och F. K. Grönstedt. N. J. Bengtsson är även byggherre till huset. Arkitekten bakom huset är J. Laurentz som också ritade flera andra hus på Strandvägen. Fasaden är i rosa sandsten med detaljer av gråbeige kalksten. Husets två burspråk är symmetriskt utsatta från ingången.

Strandvägen 23-27

Strandvägen 23-27/Ädelman Större 7-8 var det första huset som byggdes på Strandvägen år 1880. Hela kvarteret Ädelman Större köptes upp av arkitekten Oskar Erikson tillsammans med byggfirman Johansson & Hammarlund. Fasaden mellan de olika husen byggdes ihop vilket gjorde att kvarteret såg ut som ett mindre slott med en betoning på mittpartiet och barocka hörntorn på båda sidorna.

Strandvägen 29-33

Fredrik Bünsow utlät en arkitekturtävling 1896 till huset som han skulle bygga på Strandvägen 29-33. Han ville ha ett hus inspirerat av den tyska och italienska renässansen men vinnaren hade helt andra planer för F. Bünsows hus. Arkitekten Isak Gustaf Clason ritade ett hus med inspiration av Loireslottens franska renässans.