Strandvägen 7
Strandvägen7/Klippan 10-12 består av 3 olika fastigheter. De byggdes av byggherre J. Eriksson, ritades av den kända arkitektfirman Hagström och Ekman tillsammans med V. Bodin. Huset byggdes 1907-1912 och var därmed ett av de senare husen som byggdes. Fastigheterna A och B sitter ihop i ett hus och efter B finns djup förgård innan man möts av fastigheten där C finns. Husen sitter ihop längst in men förgårdens djup förmedlar en känsla av att det är två olika byggnader. Vid gårdens ingång finns en stor grind i smide och väl inne står statyn Eko av Gustaf Lindberg.
Fasaden är av grågul sprutputs med dekorer av bland annat äppelgrenar i ljusgrå kalksten. Det finns 3 hörntorn i bulliga former, ett på varje sida på byggnaden A-B och sedan ett på hörnet mot förgården på byggnaden vid C. Tornen pryds med flera balkonger och avslutas i rödglaserade tegelkupoler med kopparlister. Det finns rikligt med burspråk på båda husen och alla burspåken pryds med balkonger. Detta palats har en typisk Jugendstil med murytorna, detaljerna och dekorationerna.
7A
De olika husen hade olika byggmästare och för detta hus var det F. Sjösteen som var ansvarig. I entrén finns en ursprunglig port och mellandörr. Golvet pryds av vit marmor och har en röd bård. Väggarna pryds av gipsformade mönster med röda bårder samt även väggpelare. Det finns även skulpterade konsuler (en byggnadsdel som håller upp balkonger eller tak) samt även valv med speglar i. Redan från början fanns det hiss i huset och den är förgylld med konstsmide och utsmyckningar.
På Strandvägen 7A/Klippan 12 skapades Landelius konditori i hörnet mot Artillerigatan när huset var klart. Det var ett exklusivt och väldigt populärt damkonditori är man ofta satt och drack kaffe eller te och åt olika bakverk till. Konditoriet slog igen år 1923 och istället tog en bilfirma över lokalen.
Idag ligger det ett lyxigt konferenscenter och kontorshotell här som heter just Strandvägen 7A.
7B
Byggmästare för huset Strandvägen 7B/Klippan 11 var C. W. Andréen. Huvudentrén hade år 1973 kvar sin ursprungliga ytter och mellandörr med mässingsdekorationer och skulpturer. Inuti finns en grågrön marmortrappa med matchande mässingsledstänger, entré med vita marmorväggar och grönbrun inramning. Taket är en stor målning som är mosaikimiterande i färgskala som går från vitt, till blått till guld.
7C
Ansvaret för Strandvägen 7C/Klippan 10 fick byggmästare P. östlihn. I entrén har golvet belagts med gråvit marmor och en grön bård medan trapporna fick förbli helvita. Väggarna blev också vita men med röda inslag och taket är målat i vitt och guld i mosaikimitation.
Familjen Malmström köpte upp hela fastigheten 1918 och började hyra ut de olika lägenheterna. Under depressionen valde många hyresgäster att flytta ut och hitta billigare lägenheter och istället flyttade ett flertal ambassader in, däribland den amerikanska ambassaden. De våningar som inte hyrdes ut byggdes om till hotellrum och Strandvägspensionatet startades på första våningsplanet år 1940. Pensionatet gick bra och år 1966 valde ägaren Sune Malmström att bygga om hela fastigheten till ett modernt hotel. I samband med ombyggnaden passade han på att byta namn och det nya hotellet döptes till Hotel Diplomat. Hotellet ligger idag kvar på samma plats med samma namn.
Här bodde även finansbröderna Ivar och Torsten Kreuger. I. Kreuger var svenska affärsmän som skapade Kreugerkoncernen. Han blev snabbt rik och fick kapital till sin industri genom riskfulla och snabba investeringar. I. Kreuger var störst inom tändsticks och finansbranschen och i slutet av 20-talet kontrollerade hans företag merparten av tändsticksproduktionen i världen samt ett flertal svenska industrier. När Kreugerkoncernen var på sin topp omfattade de ungefär 200 olika företag och hade gett ut lån för 387 miljoner US dollar som i 1998 penningvärde motsvarade 35 miljarder US dollar. Efter börskraschen 1929 började bolaget att få problem och när I. Kreuger dog 1932 gick flera delar av bolaget i konkurs.
Torsten Kreuger arbetade sporadiskt i sin brors tändsticksimperie men valde sedan att inrikta sig på bank och tidningsbranschen. Där arbetade han flitigt och 1927 ägde han ett flertal tidningar, tex. Stockholms Dagblad, Stockholmstidningen och Aftonbladet.
Källor:
Stockholms Stadsmuseums faktarum
"100 år på Östermalm" av Staffan Tjerneld
"Stockholm från A till Ö, Innerstaden" av Hans Harlén
Strandvägen 7 på Wikipedia
Strandvägen 7
Byggår: 1907-1912
Arkitekt: Hagström och Ekman och V. Bodin
Byggherre: J. Eriksson
Byggmästare: Okänd
Intressanta personer i huset:
Bröderna Kreuger