Estrid Ericson
Estrid Ericson införde en ny stil i svenska hem
Hennes visioner har möblerat svenska hem i årtionden, och redan som 30-åring var hon framgångsrik företagsledare för Svenskt Tenn. Något som var mycket ovanligt på 1920-talet, bara ett par år efter att allmän rösträtt för kvinnor i Sverige infördes 1919.
Estrid Ericson började sin karriär som teckningslärare och tennkonstnär, och hennes blick för det vackra var unik. Redan 1924 startade hon Svenskt Tenn, då på Smålandsgatan och de miljöer hon skapade var helt i linje med tidens ideal, sparsmakad elegans.
Lyftet kom med Josef Frank
Men det stora lyftet i Estrid Ericssons karriär kom när hon började samarbeta med den österrikiske arkitekten Josef Frank. Han hade som 50-åring lämnat Österrike när nazistiska strömningar hade börjat komma för att flytta till Sverige.
I Österrike hade Frank från början hört till de så kallade Wienmodernisterna, men den lite avskalade stilen tilltalade honom allt mindre, och tillsammans med Estrid Ericson skapade han en mer ombonad, färgglad och mönsterrik stil.
Framgångarna för de båda kom snabbt!
På världsutställningarna i Paris 1937 och i New York 1939, fick de båda stor uppmärksamhet med nya, kreativa material, färger och mönster.
De mönster som fortfarande är så populära och finns på en mängd produkter, allt från tyger, brickor, underlägg till pappersservetter.
Estrid Ericson var själv en kvinna som kunde förena kreativitet med ordning och reda. Ganska typiskt för henne som person var hennes vanor när det gällde att dricka te: Två och en halv kopp på morgonen och två och en halv kopp till lunch.
Säkert skulle nog Estrid själv ha blivit glad åt att hennes butik på Strandvägen sedan ett par år tillbaka öppnat en elegant tesalong där man kan dricka både två och tre koppar – dock inte på morgonen!
De bestämda åsikterna gällde inte enbart hur mycket te man skulle dricka. Hennes inredningsfilosofi där hon oförskräckt blandade gammalt och nytt, den höll hon kvar årtionde efter årtionde. När möbelfabrikanter presenterade möbler gjorda av spånplattor och med dynor av skumplast, då visade Estrid Ericson svällande soffor med plymåer fyllda med riktigt dun.
Samhället förändras men Svenskt Tenn med Frank och Ericson har funnits kvar med oförändrad bas.
Och intresset för Estrid Ericson och hennes inredningsstil är nu större än någonsin. Förra året visades en utställning om Estrid Ericson och Svenskt Tenn på Sven-Harrys och den slog publikrekord.
Ägaren till Sven-Harrys, Sven-Harry Karlsson, kommenterade rekordutställningen med att det var en god affär för hans konsthall.
– Svenskt Tenn bekostade utställningen och vi tog biljettintäkterna, skrockade han förtjust.
Butiken och företaget Svenskt Tenn var Estrid Ericsons skötebarn, även efter att hon passerat vad som normalt brukar vara pensionsålder. 1975 då hon var 81 år sålde hon sitt företag till Kjell och Märta Beijers stiftelse, men stannade kvar som rådgivare. Efter försäljningen fick hon även mer tid för sin konstnärliga verksamhet och designade flera tennföremål av mycket hög kvalitet.
Namn: Estrid Ericson
Levde: 1894 – 1981
Känd för: Grundare av företaget Svenskt Tenn
Detta visste du inte om Estrid Ericson: Formgav en vacker burk i tenn, där det flätade mönstret hade inspirerats av den panamahatt som hennes man, Sigfrid Ericson, brukade bära.
Den vackra asken i tenn formgav Estrid Ericson på 1970-talet. Knoppen är en förgylld ankarkätting. Hela designen är inspirerad av Estrids man, Sigfrid Ericson, som var sjökapten.
Läs om fler Strandvägsprofiler
|
|
|