Ingrid Bergman

Ingrid Bergmans karriär började på Strandvägen

Ingrid Bergman var vid sidan av Greta Garbo en av Sveriges mest kända och framgångsrika skådespelerskor. Hon fick massor med beröm för sina många filmroller, där en av de mest kända var Casablanca från 1942 när hon spelade mot den legendariske Humphrey Bogart. Den gjorde henne till en riktig världsstjärna och karriären fortsatte spikrakt uppåt med bland annat Hitchcocks filmer Spellbound och Notorius.

Få känner till att Ingrid Bergmans barndom innehöll mycket sorg och ensamhet. 

Filmen Casablanca från 1942 där Ingrid Bergman spelade mot Humphrey Bogart, blev hennes stora internationella genombrott.

 

Redan som treåring förlorade hon sin mamma och pappan avled när Ingrid var bara tolv år, just på väg in i den känsliga tonårsperioden.

Familjen bodde på Strandvägen 3, där pappan, Justus Bergman, hade en fotoaffär. Ingrids mamma Frieda Adler Bergman kom från Tyskland och det var också där, i Hamburg, som hon gifte sig med Justus Bergman 1907 i Hamburg.

Efter faderns död bodde Ingrid först hos släktingar innan hon i mitten av 1930-talet gifte sig med den svenske tandläkaren Petter Lindström.

Ensam barndom

Egentligen kan man säga att Ingrids karriär började just på Strandvägen eftersom hon ofta fick vara fotomodell när hennes pappa testade nya kameror och han spelade till och med in ett par filmsnuttar med sin lilla dotter. 

Ingrid hade under uppväxten inte så många kompisar, så hon använde sin livliga fantasi för att hitta på allt som gjorde livet lite roligare.

Hon skriver själv i sin bok My Story att hon till exempel lekte hund, och ville att pappan skulle sätta halsband och koppel på henne och ta med henne ut på promenad på Strandvägen.

När han inte gick med på det, gick Ingrid efter honom på alla fyra, voffade på alla människor hon såg och låtsades kissa genom att lyfta på ett ben mot träden i Strandvägens allé.

 

Kärlekssagan med den italienske regeissören Roberto Rossellini blev en först skandal. Båda var gifta på varsitt håll när de träffades.

Trots den framgångsrika filmkarriären som tog fart när hon flyttade till USA, månade Ingrid Bergman om sina barn, och ingen av dem behövde uppleva samma sorts ensamma barndom som hon själv hade gjort på Strandvägen.

Tillsammans med Petter Lindström fick hon dottern Pia och senare tillsammans regissören Roberto Rossellini sonen Robertino och tvillingdöttrarna Isotta och Isabella.

Lycklig tid i Bohuslän

Det tredje äktenskapet med teaterproducenten Lars Schmidt var barnlöst, men tillsammans öppnade de varje sommar sitt hus på Dannholmen utanför Fjällbacka i Bohuslän. Dannholmen blev den plats som stod Ingrids hjärta närmast och enligt hennes önskan spriddes efter hennes död merparten av hennes aska i havet utanför sommarhuset. Själva gravsättningen ägde rum på Norra Begravningsplatsen i Stockholm.

Ingrid Bergman dog på sin födelsedag 1982 i bröstcancer, bara 67 år gammal. Förutom hennes familj var det en hel filmvärld som sörjde. Hennes begåvning, hennes förmåga att lysa upp en hel biosalong och hennes nordiska skönhet – allt har för evigt skrivit in sig i filmhistorien.

Ingrid Bergmans karriär började på Strandvägen i Stockholm.

Namn: Ingrid Bergman

Levde: 1915 – 1982

Känd för: Den fantastiska karriären som skådespelerska med mer än 70 filmer och många teateruppsättningar. 

Detta visste du inte om Ingrid Bergman: Att hennes mamma Friedel fick kämpa för sin kärlek till Ingrids pappa Justus Bergman, som egentligen var bildkonstnär.
Först när han öppnade fotoaffär på Strandvägen 3, blev han accepterad av Friedels släkt.

Läs om fler Strandvägsprofiler

Estrid Ericson på Strandvägen 5 i Stockholm.

Estrid Ericson

När Estrid Ericson startade sitt företag Svenskt Tenn 1924 var en kvinnlig entreprenör och företagsledare fortfarande något mycket ovanligt. Men med den oslagbara kombinationen av kreativitet och ordning och reda blev Svenskt Tenn mycket framgångsrikt.

Det stora lyftet kom när Estrid Ericson började samarbeta med Josef Frank, en begåvad arkitekt från Österrike.

Ewy Rosqvist - legendarisk rallydrottning - på strandvagen.se.

Ewy Rosqvist

När Ewy Rosqvist trampade gasen i botten och besegrade 280 manliga rallyförare i Gran Premio-rallyt 1962 i Argentina, då häpnade en hel värld. De flesta hade trott att Ewy och hennes codriver Ursula Wirth bara fanns med som ett PR-trick från Mercedes.

Numera har Ewy bytt rallylivet mot cykelturer från hemmet på Strandvägen ut på Djurgården.

jerk-malmsten

Jerk Malmsten

Jerk Malmsten är en av Strandvägens profiler när det gäller kultur, inredning och livsstil. Han är barnbarn till den store möbelskaparen Carl Malmsten, en lika begåvad som egensinnig arkitekt och formgivare.

Jerk Malmsten som köpte butiken 1999 har med varsam hand lyckats kombinera det gamla arvet från farfar med nytänkande och modern design.