Jerk Malmsten

Jerk Malmsten kombinerar arvet från farfar med moderna trender

Visst är det något speciellt med möbler som heter något riktigt mysigt och ombonat? Ja, jag tänker inte på bokhyllan Billy eller soffan Ektorp.

Nej, istället på klassiska möbler med namn som Farmor, Lata Greven eller Hemmakväll. Och vem kan gräla eller bli ovän om man delar sittplats i den bekväma soffan Samsas? En möbel, som har sitt ursprung i en fåtölj som Carl Malmsten ritade för Konserthuset i Stockholm redan på 1920-talet.

Samma adress i 75 år

Jerk Malmsten är innehavare och delägare i Malmstenbutiken på Strandvägen 5b, en butik som hans berömda farfar Carl öppnade på samma adress för 75 år sedan. Numera en elegant designbutik där Malmstensmöblerna har fått sällskap av ny design och högkvalitativa livsstilsprodukter.

– Farfar öppnade sin allra första butik redan 1930 på Norrmalmstorg, men när det huset skulle rivas flyttade han till Strandvägen, berättar Jerk Malmsten.

Då, 1940, hade Carl Malmsten dels ett ritkontor och showroom fem trappor upp i huset på Strandvägen, dels en mindre butik i gatuplanet.

Jerk Malmsten är barnbarn till den berömde Carl Malmsten, Jerks pappa var Carls äldste son, som flyttade upp till Jämtland där Jerk växte upp. Hans halvsyster författaren Bodil Malmsten växte upp i samma by, men med en annan mamma.

Åkte skidor längs hela Birger Jarlsgatan

– Jag minns inte min farfar, även om jag träffade honom när jag var mycket liten, berättar Jerk Malmsten när jag träffar honom i butiken på Strandvägen. Men genom åren har jag ju hört mycket om honom, han var en riktig profil och bland annat det väckte viss uppståndelse när han snörika vintrar åkte skidor från hemmet i Bergshamra, Solna till butik och kontor på Strandvägen. Spårade gjorde han själv längs hela Birger Jarlsgatan, från Roslagstull och ner till Nybroplan.

Sedan 1999 är det Jerk Malmsten som driver Malmstensbutiken, och har lagt ner mycket energi på att utveckla butiken där de klassiska Malmstensmöblerna finns sida vid sida med modern design.

– Riktigt roligt är att vi fått helt nya kundgrupper, säger Jerk Malmsten, som blev omåttligt stolt över att Malmstensbutiken för ett par år sedan kom bland de 10 första på brittiska dagstidningen The Guardians lista över heta shoppingställen i hela världen!

Monocle hos Malmsten

Till det fina erkännandet bidrog säkert den butik i butiken, som trendgurun Tyler Brûlé på Monocle drev under en period. Den drog till sig designmedvetna unga kunder, som fortfarande gärna hittar till Malmstenbutiken.

Jerk Malmsten själv har nyligen flyttat till nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden i Stockholm, och i lägenheten finns både farfars möbler och ny design sida vid sida. Och i något hörn finns säkert den mest kopierade och mest sålda av alla Malmstenstolar – pinnstolen Lilla Åland! 

Jerk Malmsten på Strandvägen 5b i Stockholm

Jerk Malmsten bytte psykologi mot soffor

Namn: Henrik Jerk Malmsten.

Ålder: 45 år.

Bor: I Norra Djurgårdsstaden. "I en alldeles nybyggd lägenhet".

Känd för: Att ha fört arvet efter sin berömde farfar Carl Malmsten vidare i Malmstenbutiken. Och att samtidigt ha moderniserat och med fingertoppskänsla introducerat och kompletterat med modern design.

Detta visste du inte om Jerk: Studerade idrottspsykologi vid Stockholms Universitet när han fick sommarjobb på Malmstenbutiken. Det ledde till att han lämnade psykologistudierna och köpte butiken 1999.

Läs om fler Strandvägsprofiler

Estrid Ericson på Strandvägen 5 i Stockholm.

Estrid Ericson

När Estrid Ericson startade sitt företag Svenskt Tenn 1924 var en kvinnlig entreprenör och företagsledare fortfarande något mycket ovanligt. Men med den oslagbara kombinationen av kreativitet och ordning och reda blev Svenskt Tenn mycket framgångsrikt.

Det stora lyftet kom när Estrid Ericson började samarbeta med Josef Frank, en begåvad arkitekt från Österrike.

Ewy Rosqvist - legendarisk rallydrottning - på strandvagen.se.

Ewy Rosqvist

När Ewy Rosqvist trampade gasen i botten och besegrade 280 manliga rallyförare i Gran Premio-rallyt 1962 i Argentina, då häpnade en hel värld. De flesta hade trott att Ewy och hennes codriver Ursula Wirth bara fanns med som ett PR-trick från Mercedes.

Numera har Ewy bytt rallylivet mot cykelturer från hemmet på Strandvägen ut på Djurgården.

Ingrid Bergman bodde på Strandvägen i Stockholm.

Ingrid Bergman

Ingrid Bergman föddes för snart 100 år sedan och hennes barndoms kvarter var just Strandvägen.
Här, på nummer 3, hade hennes pappa Justus en fotoaffär, där han både sålde kameror och arbetade med porträttfotografering. Ofta var det hans egen lilla flicka, som fick vara modell, och hon lärde sig tidigt att agera framför kameran.