Strandvägen 5B

Strandvägen 5B/Bodarna 10 byggdes samtidigt som Strandvägen 1-3 och Strandvägen 5A 1902-1904. Anledningen till varför de byggdes samtidigt är för att de var tvungna att ha en enhetlig fasad enligt staten. När tomterna köptes upp var det Isak Hirsch som köpte allihopa. Han sålde sedan tomten 5A till Magnusson och Löwenadler samt Strandvägen 1-3 till Per Johan Sjökvist. Eftersom fasaden var tvungen att ha samma utseende anlitade de samma arkitektfirma till hela byggnaden. Det blev G. Hagström och F. Ekman, en av de ledade arkitekturfirmorna i Sverige runt sekelskiftet. De hade däremot olika byggmästare, men de höll sig inom samma företag. Byggmästare för detta hus var R. Bengtsson från Skånska Cementgjuteriet, idag känt som Skanska.

Fasaden är gjord av sten och sprutputs i ljusgrått och gulbrunt. Huset följer en ren jugend och barockstil med inspiration från Drottningholms slott som ritades av den firma E. Ekman hade praktiserat hos. Strandvägen 5B är hörnhuset i den 127 meter långa byggnaden och har därför pryds med ett maffigt hörntorn som har ett stort burspråk och avslutas med en kupol på taket. Det finns även andra burspråk samt ett flertal balkonger på husets fasad. Det är väldigt mycket prydnader och dekorer på byggnaden eftersom jugendstilen talade för mer muryta och mindre fönster. Att bara ha en ren muryta var däremot väldigt gammalmodigt och därför behövde den dekoreras för att få liv i fasaden och spegla det som fanns i huset. De använde sten som lister på den spritputsade fasaden och gjorde även stora utsnidningar i sten med mönster av barn, blad- och blomverk samt girlanger.

Det var Strandvägen 5A som fick huvudingången i byggnaden. Det gör att porten till Strandvägen 5B är väldigt enkel och inte så uppseendeväckande. Porten består av en dörr med ett halvmåneformat fönster över. Dörren är en bit in i fasaden och runt den bildas ett valv av sten.

I entrén har de lagt grön och vit marmor på golvet medan väggarna har fått en gul marmor. De har även satt upp väggpelare i grågrön marmor som ger en fin övergång mellan golv och vägg. Det gjordes skulpterade medaljonger med glas som sattes upp i entrén. Entrén hade inga stora utsmyckningar såsom fasaden. Varför I. Hirsch valde att lägga ner mycket tid på utsidan, men att ha en mycket enklare insida, är tyvärr okänt.

På bottenvåningen blev det butikslokaler och år 1941 flyttade Carl Malmsten in sin möbelutställning på Strandvägen 5B och ligger där än idag både som utställning och butik.

Källor:
Stockholms Stadsmuseums faktarum
"Stockholms Fasader 1875-1914" av Hans Hammarskiöld, Anita Theorell och Per Wästberg
Kvarteret Bodarna på Wikipedia

Strandvägen 5B

Byggår: 1902-1904

Arkitekt: G. Hagström och F. Ekman

Byggherre: Magnusson och Löwenadler

Byggmästare: P. J. Sandberg

Intressanta personer i huset:

Läs om fler fastigheter på Strandvägen

Strandvagen 5A

Strandvägen 5a/Bodarna 11 byggdes 1902-1904 av byggherre Magnusson och Löwenadler. Det var de kända arkitekterna G. Hagström och F. Ekman som fick uppdraget att rita huset. Eftersom huset satt ihop med de andra i kvarteret hade staten som krav, att fasaden skulle ha en enhetlig form utåt. Därför blev Strandvägen 1-3, Strandvägen 5A och Strandvägen 5B en 127 meter lång fasad.

Strandvägen 7

Strandvägen7/Klippan 10-12 består av 3 olika fastigheter. De byggdes av byggherre J. Eriksson, ritades av den kända arkitektfirman Hagström och Ekman tillsammans med V. Bodin. Huset byggdes 1907-1912 och var därmed ett av de senare husen som byggdes. Fastigheterna A och B sitter ihop i ett hus och efter B finns djup förgård innan man möts av fastigheten där C finns. 

Strandvägen 9

Strandvägen 9/Klippan 9 beställdes av byggherre och byggmästare N. J. Bengtsson. Den som ritade huset var arkitekten J. Laurentz. Han ritade även flera andra hus på Strandvägen. Huset byggdes 1897-1900 och fick en fasad i rött tegel med burspråk i ljusgrå kalksten. Kalkstenen utgjorde även lister och dekorer runt fönster för att skapa en fin men ändå platt fasad.