Strandvägen 1-3

Strandvägen 1-3/Bodarna 14 ritades av G. Hagström och F. Ekman som även ritade Strandvägen 5A och Strandvägen 5B som sitter ihop med denna fasad. De var tvungna att ha likadan exteriör enligt staten. Byggherre var Isak Hirsch och byggmästare var J. Sjöqvist från skånska Cementgjuteriet, idag känt som Skanska. J. Sjöqvist var en man av väldigt hög klass och skattade för 70.000 kr år 1905. 

Den 127 meter långa byggnaden är byggd i sten och sprutputs med färger som ljusgrått och gulbrunt. Det var en byggnad i ren Jugendstil som hade mycket balkonger, dekorer och burspråk. även fast byggnaden var inspirerad av Jugend så valde man inte att använda endast rena naturmaterial som Jugendstilen så starkt förespråkade. I hörnet mot Nybroplan är ett hörntorn med burspråk placerat som är identiskt med det på hörnet vid Strandvägen 5B. 
 
Entrén till Strandvägen 3 går i en grågrön färgskala som börjar i det marmorerade golvet. Längs väggarna står marmorpelare i mörkgrått som har detaljer med ljusa marmoreringar i sig. Två moderna skulpturer av marmor och granit är placerade i entrén längs ena väggen. 
 
Strandvägen 1-3 är den första byggnaden man möts av och brukar därför kallas för inkörsporten till Strandvägen. På 1910-talet bodde teaterkungen Albert Ranft i denna byggnad. Han var skådespelare och teaterchef. Under 1900-talet var han chef för samtliga privatteatrar i Stockholm. Hans paradteater var ändå Svenska Teatern där flera väldigt kända teatrar premiärspelades, däribland Strindbergs Ett drömspel. Han hade sin egen skådespelarkår på ett 100tal damer och herrar som han förbjöd ha kontakt med filmindustrin eftersom han själv var väldigt emot den. 
 
Här bodde även Konsul Helge Ax:son Johnson som var delägare i ett av landets största järnbruk med flotta. På bottenvåningen byggdes butikslokaler och här låg Feiths Conditori som var känt för tjugotalets jazzgossar och även omsjunget i Evert Taubes sång Stockholmsmelodi. Idag hyr företag som Landshypotek och The Royal Bank of Scotland lokaler här. 
 
Källor: 
Stockholms Stadsmuseums faktarumGata upp och gata ner 1-2 av Harald Norbelie
"100 år på Östermalm" av Staffan Tjerneld
"Ladugårdslandet med tyskbagarbergen blir Östermalm" av Raul F. Boström 
Kvarteret Bodarna på Wikipedia

Strandvägen 1-3/ Inkörsporten till Strandvägen

Byggår: 1902-1904

Arkitekt: G. Hagström och F. Ekman

Byggherre: I. Hirsch

Byggmästare: J. Sjöqvist

Intressanta personer i huset:
Konsul Helge Ax:son
Albert Ranft

Läs om fler fastigheter på Strandvägen

Strandvagen 5A

Strandvägen 5a/Bodarna 11 byggdes 1902-1904 av byggherre Magnusson och Löwenadler. Det var de kända arkitekterna G. Hagström och F. Ekman som fick uppdraget att rita huset. Eftersom huset satt ihop med de andra i kvarteret hade staten som krav, att fasaden skulle ha en enhetlig form utåt. Därför blev Strandvägen 1-3, Strandvägen 5A och Strandvägen 5B en 127 meter lång fasad.

Strandvägen 5B

Strandvägen 5B/Bodarna 10 byggdes samtidigt som Strandvägen 1-3 och Strandvägen 5A 1902-1904. Anledningen till varför de byggdes samtidigt är för att de var tvungna att ha en enhetlig fasad enligt staten. När tomterna köptes upp var det Isak Hirsch som köpte allihopa. Han sålde sedan tomten 5A till Magnusson och Löwenadler samt Strandvägen 1-3 till Per Johan Sjökvist.

Strandvägen 7

Strandvägen7/Klippan 10-12 består av 3 olika fastigheter. De byggdes av byggherre J. Eriksson, ritades av den kända arkitektfirman Hagström och Ekman tillsammans med V. Bodin. Huset byggdes 1907-1912 och var därmed ett av de senare husen som byggdes. Fastigheterna A och B sitter ihop i ett hus och efter B finns djup förgård innan man möts av fastigheten där C finns.