Richard Lagerling

 

Richard Lagerling är en av Stockholms mest framgångsrika fastighetsmäklare och sålde under förra året våningar på Östermalm för 1,3 miljarder kronor.

Det är en imponerande summa, men så är det också imponerande våningar som mäklarföretaget Lagerlings tar hand om.

Just nu har Richard Lagerling en takvåning på mer än 400 kvadratmeter på Strandvägen till salu. Den kommer aldrig att visas på Hemnet eller i dagstidningarnas annonser.

– Nej, den våningen kommer att säljas genom vårt spekulantregister, säger Richard Lagerling när vi träffar honom på Lagerlings kontor på Strandvägen. 

Ett kontor komplett med bankvalv, bankfack och övrig solid inredning som den förra hyresgästen, Stockholms Enskilda Bank, lämnade efter sig för 15 år sedan.

– Andra objekt annonseras öppet och med öppna visningar, vi rekommenderar det som är bäst för varje våning.

När Richard Lagerling ska beskriva sitt arbete, återkommer han ofta till att han vill kombinera företagets anor med utveckling i framkant. 

Kontorets solida framtoning med adress mitt på Strandvägen och att Richard Lagerling är tredje generationens mäklare i företaget ger en stabil bas att stå på. 

– Samtidigt är det viktigt att använda de modernaste försäljningsmetoderna och att utveckla de digitala instrumenten.

Själv har Richard Lagerling sålt runt 1 000 våningar under sina 23 år som fastighetsmäklare. Och eftersom han har fotografiskt minne, kommer han ihåg varenda en. Inredning, disposition av rummen – precis allt.

Och vissa är förstås extra svåra att glömma!

– Bland det mest ovanliga jag har sett, berättar Richard Lagerling, är en våning på Strandvägen, som hade en svart jacuzzi i vardagsrummet. Kranarna var utformade som svanar och guldfärgade. När man möter sådant gäller det bara att hålla masken, vara neutral och påminna sig själv om att det finns säljare och köpare till allt.

Trots sitt goda minne kommer Richard inte ihåg vad jacuzzi-våningen till sist gick för, det var ju mer än 20 år sedan. 

Annars ligger slutpriserna på objekten i snitt ofta långt över 100 000 kronor per kvadratmeter, närmare 20 procent högre än vad andra fastighetsmäklare får ut för sina objekt på Östermalm. 

De goda resultaten är inget som ramlar in automatiskt utan är resultat av Lagerlings samlade kompetens och hårt arbete. Förutom fastighetsmäklare finns bland annat en fotograf, en art director och en egen stylist bland personalen.

– Och i källaren har vi ett helt lager med inredningsdetaljer, som används för att piffa en våning. För oss är det också viktigt att ge, inte bara säljaren utan även köparen, bra service. Vi kan tipsa om inredningsfirmor, hantverkare, byggare – precis allt som en köpare kan vilja ha.

För bostaden är viktig för alla. Den ger inte bara tak för huvudet, nej rätt bostad med rätt inredning signalerar något mer. Att man är intresserad av sitt hem, att man har koll på inredning och trender. 

Just nu ser Richard Lagerling att trenden med klassiska platsbyggda kök är stor. Köksbänkar i gammaldags vackert ådrad marmor och rejält med plats för både matlagning och umgänge. Däremot ligger en matsal inte alltid högst på önskelistan eftersom det är dyra kvadratmetrar, som man sällan använder 

Själv är Richard Lagerling road av att snickra och fixa i trädgården, men håller sig då till familjens lantställe.

– Där står jag och snickrar under mina semesterveckor. Ofta blir det en lång semester på sex veckor, eftersom sommaren är vår lugnaste period.

Annars arbetar Richard Lagerling ungefär 12 timmar per dag sex dagar i veckan.

– Jag håller lördagarna fria, och då kan jag också ägna mig åt familjen och en annan favoritsysselsättning; matlagning. 

Till sist, vad tror Richard Lagerling om prisutvecklingen när det gäller attraktiva våningar, som kostar mycket?

– Jag tror att priserna kommer att hålla sig på nuvarande nivå eller till och med gå upp en aning under februari-mars nästa år. Det är månader då många objekt säljs till bra priser. 

– Efter det tror jag att priserna kommer att stanna upp. Det finns inte utrymme för bostadspriserna att stiga ännu mer. Det har jag dock sagt förut utan att få rätt så det blir intressant att se vad som händer.

 

Richard Lagerling

Foto: Jenny Hammar

 

Namn: Alf Richard Lagerling

Alf efter farfar som grundade företaget Lagerlings.

Familj: Fru och två söner

Bor: Inte på Östermalm som man kunde tro, utan i Vasastan. ”Med tanke på att jag arbetar 12 timmar och dagen sex dagar i veckan är det ibland skönt att få lite distans och därför trivs jag bra i Vasastan”.

Känd för: Att arbeta hårt och att få ut bra priser på de våningar han säljer. Ligger överst på 10 i topplistan bland Stockholms fastighetsmäklare, en placering han är stolt över.

Detta visste du inte om Richard: Gör en fantastisk rödvinssås, som han gärna kan ägna timmar åt vid spisen på lördagar. Såsen kommer bäst till sin rätt tillsammans med vilt.

Läs om fler Strandvägsprofiler

Estrid Ericson på Strandvägen 5 i Stockholm.

Estrid Ericson

När Estrid Ericson startade sitt företag Svenskt Tenn 1924 var en kvinnlig entreprenör och företagsledare fortfarande något mycket ovanligt. Men med den oslagbara kombinationen av kreativitet och ordning och reda blev Svenskt Tenn mycket framgångsrikt.

Det stora lyftet kom när Estrid Ericson började samarbeta med Josef Frank, en begåvad arkitekt från Österrike.

Ewy Rosqvist - legendarisk rallydrottning - på strandvagen.se.

Ewy Rosqvist

När Ewy Rosqvist trampade gasen i botten och besegrade 280 manliga rallyförare i Gran Premio-rallyt 1962 i Argentina, då häpnade en hel värld. De flesta hade trott att Ewy och hennes codriver Ursula Wirth bara fanns med som ett PR-trick från Mercedes.

Numera har Ewy bytt rallylivet mot cykelturer från hemmet på Strandvägen ut på Djurgården.

Ingrid Bergman bodde på Strandvägen i Stockholm.

Ingrid Bergman

Ingrid Bergman föddes för snart 100 år sedan och hennes barndoms kvarter var just Strandvägen.
Här, på nummer 3, hade hennes pappa Justus en fotoaffär, där han både sålde kameror och arbetade med porträttfotografering. Ofta var det hans egen lilla flicka, som fick vara modell, och hon lärde sig tidigt att agera framför kameran.