Strandvägen 49

Strandvägen 49/Bajonetten 1 byggdes 1894-1895 av byggherre Isaak Hirsch och byggmästare O. Herrström. Arkitekt var S. Kjellström som även ritade många andra hus på Strandvägen. Isaak Hirsch köpte upp väldigt många tomter, både längs Strandvägen och Karlavägen. Han såg potentialen i läget och lät därför bygga ett flertal hus som han senare sålde när värdet gick upp men på Strandvägen 49 hade han sin egen lägenhet.

Fasaden har en grå terrasitputs och en väldigt speciell utformning. På långsidan mot Strandvägen finns ett burspråk centrerat i byggnaden och sedan ett torn i den högra kanten där huset går kant i kant med ett annat hus. I den vänstra kanten på huset, i korsningen Narvavägen/Strandvägen finns det två torn och sedan ett burspråk mellan tornen. Under burspråket finns porten till huset. Både porten och burspråken på huset är gjorda i natursten.

Porten är generöst utsmyckad med en portalomfattning. Dörren är dubbelsidig med ett halvmåneformat fönster i överkant. Bakom fönsterna i dörrarna och fönstret i överkant finns det fina sniderier av metall. Ett valv omsluter porten och på detta valv finns utsmyckningar i form av blommor med en blomma på varje natursten.

Källor:
Stockholms Stadsmuseums faktarum
"100 år på Östermalm" av Staffan Tjerneld

Strandvägen 49

Byggår: 1894-1895

Arkitekt: S. Kjellström

Byggherre: I. Hirsch

Byggmästare: O. Herrström

Intressanta personer i huset:
I.Hirsch

Läs om fler fastigheter på Strandvägen

Strandvägen 47

Strandvägen 47/Beväringen 5 byggdes av J. O. Nordström som även gjorde arkitekturritningarna till huset. Det är samma person som byggde Strandvägen 43 vilket syns på arkitekturen. Husets är nämligen en spegelvänd kopia av Strandvägen 43. Husen byggdes under samma tid 1893-1894. Fasaden är av grågul spritputs med rosa vackra detaljer.

Strandvägen 51

Strandvägen 51/Bajonetten 11 byggdes 1895-1897 av byggherre Isak Hirsch och byggmästare O. Herrström. Det var Sam Kjellberg som gjorde designen till huset. Huset är 5 våningar högt och fasaden är av natursten. Burspråket har formen av en halv sexkant och utformas endast på de finaste våningarna vid de finaste rummen, salongerna på andra och tredje våningen.

Strandvägen 53

Strandvägen 53/Bajonetten 9 är byggt av Isak Hirsch som även byggde Strandvägen 51 och Strandvägen 49. Husen delar även arkitekten Sam Kjellberg och byggmästaren O. Herrström. Huset byggdes 1895-1897 och fick en tvåfärgad fasad. Gatuplanet har en exklusiv mörkrosa sandsten medan de övre våningarna fick en gul slätputs med detaljer i sandsten, som matchar den nedre färgen.