Strandvägen 47

Strandvägen 47/Beväringen 5 byggdes av J. O. Nordström som även gjorde arkitekturritningarna till huset. Det är samma person som byggde Strandvägen 43 vilket syns på arkitekturen. Husets är nämligen en spegelvänd kopia av Strandvägen 43. Husen byggdes under samma tid 1893-1894. Fasaden är av grågul spritputs med rosa vackra detaljer. Det triangelformade burspråket i mitten på huset är placerat på fjärde och femte våningarna. Vissa av de magnifika fönstergrupperna pryds även av fina stora balkonger med smidesräcken. De är utplacerade på väl valda ställen, där salonger och finrum finns i huset. Det finns även balkonger på alla våningar på det runda bulliga hörntornet. Det reser sig flera torn längs fasaden upp på taket, alla i varierade storlekar som vätter mot Strandvägen. Ett av dessa torn sitter över burspråket för att markera mittpunkten på huset ytterligare.

Porten är enkel med trädörrar och en port i samma grågula spritputs som fasaden runtom dörren. I överkant finns en dekorerande triangel.

Vid entrén slutar likheterna som byggnaden har med Strandvägen 43. Denna entré har ett mönstrat marmorgolv i vitt, svart och rött. Väggarna matchar med mönster i gips som sedan är färglagda i gult, svagt rosa och grått. Taket har en fris med gestaltningar av putti som består av små barn och rankor.

Källor:
Stockholms Stadsmuseums faktarum

Strandvägen 47

Byggår: 1893-1894

Arkitekt: J. O. Nordström

Byggherre: J. O. Nordström

Byggmästare: J. O. Nordström

Intressanta personer i huset:

Läs om fler fastigheter på Strandvägen

Strandvägen 45

Strandvägen 45/Beväringen 6 reser sig som ett unikt mittparti mellan de två identiska byggnaderna på höger och vänster sida av J. O. Nordström. Arkitekterna bakom denna byggnad är duon Ullrich och Hallqvist och byggmästare är R. J. Ingmarsson. Huset har gul/grå spritputs med rosa detaljer, precis som sina grannbyggnader.

Strandvägen 49

Strandvägen 49/Bajonetten 1 byggdes 1894-1895 av byggherre Isaak Hirsch och byggmästare O. Herrström. Arkitekt var S. Kjellström som även ritade många andra hus på Strandvägen. Isaak Hirsch köpte upp väldigt många tomter, både längs Strandvägen och Karlavägen. Han såg potentialen i läget och lät därför bygga ett flertal hus som han senare sålde när värdet gick upp.

Strandvägen 51

Strandvägen 51/Bajonetten 11 byggdes 1895-1897 av byggherre Isak Hirsch och byggmästare O. Herrström. Det var Sam Kjellberg som gjorde designen till huset. Huset är 5 våningar högt och fasaden är av natursten. Burspråket har formen av en halv sexkant och utformas endast på de finaste våningarna vid de finaste rummen, salongerna på andra och tredje våningen.