Strandvägen 45

Strandvägen 45/Beväringen 6 reser sig som ett unikt mittparti mellan de två identiska byggnaderna på höger och vänster sida av J. O. Nordström. Arkitekterna bakom denna byggnad är duon Ullrich och Hallqvist och byggmästare är R. J. Ingmarsson. Huset har gul/grå spritputs med rosa detaljer, precis som sina grannbyggnader. Burspråket som går ut över entrén ger inte mycket extrayta till rummen men det kompenseras med att det är högre än de flesta andra burspråk på Strandvägen. Det stiger uppåt från andra våningen och avslutas i ett torn med vackert dekorerad kant på vindsvånigen. Burspråket omges av balkonger till höger och vänster på andra och tredje våningen.

Porten har en gulbegie färg med gestaltningar, små torn och dekorer. Det är två trädörrar med halvcirkelformat fönster upptill. Valvet som går runt porten omsluts av två små torn och båda tornen har varsin gestaltning av en kvinna på sig. Det finns även andra utformningar som gestaltar små barn. över portvalvet bildas fasaden på ett litet hus, omgiven av snirkliga dekorer och tornspetsarna. Porten är väldigt arbetad och det syns att det ligger mycket tid och tanke bakom dörren i nationalromantisk stil.

Inne i huset hittar man ett utsökt tak i entrén. På frisen finns barngestaltningar och bladrankor som matchar de på porten utanför och själva taket är fältindelat av bjälkar och knoppar. I mitten av taket hittar man rosett uthuggen ur sten och den är omgiven av diverse olika frukter. Om du går längre in i huset, till den inre entrén så står du under ett kupolvalv som bärs upp av ett flertal änglar och detaljerade bladverk. Golvet och trappan är av det nya standardmaterialet på Strandvägen, den vita marmorn.

Källor:
Stockholms Stadsmuseums faktarum

Strandvägen 45

Byggår: 1893

Arkitekt: Ullrich och Hallqvist

Byggherre: R. J. Ingmarsson

Byggmästare: R. J. Ingmarsson

Intressanta personer i huset:

Läs om fler fastigheter på Strandvägen

Strandvägen 41

Strandvägen 41/Sergeanten 6 byggdes år 1890-1892. Arkitekten bakom huset är J. Laurentz och han har gjort en fasad som går ihop med de övriga husen i samma kvarter som vetter mot Strandvägen. Byggmästare och byggherrar skiljer sig dock åt mellan de olika husen. Till Strandvägen 41 delade två personer på uppdraget, J. F. Göransson och K. W. Gustavsson.

Strandvägen 47

Strandvägen 47/Beväringen 5 byggdes av J. O. Nordström som även gjorde arkitekturritningarna till huset. Det är samma person som byggde Strandvägen 43 vilket syns på arkitekturen. Husets är nämligen en spegelvänd kopia av Strandvägen 43. Husen byggdes under samma tid 1893-1894. Fasaden är av grågul spritputs med rosa vackra detaljer.

Strandvägen 49

Strandvägen 49/Bajonetten 1 byggdes 1894-1895 av byggherre Isaak Hirsch och byggmästare O. Herrström. Arkitekt var S. Kjellström som även ritade många andra hus på Strandvägen. Isaak Hirsch köpte upp väldigt många tomter, både längs Strandvägen och Karlavägen. Han såg potentialen i läget och lät därför bygga ett flertal hus som han senare sålde när värdet gick upp.