Strandvägen 15

Strandvägen 15/Krabaten 2 byggdes år 1896. Arkitekten var J. Laurentz som även gjorde ritningarna till bland annat Strandvägen 9, Strandvägen 17 och Strandvägen 35-41. Byggmästaren och byggherren var P. A. Wersén. Gatufasaden är av röd kopphuggen sandsten vilket ger en fin skiftning i strukturen. Ett burspråk reser sig i mitten av fasaden och det finns inga balkonger på hela byggnaden. Fönsterna markeras av en bård i en ljusare sandstensfärg.

Porten är väldigt påkostad. Dörren är två delar med utsnidade mönster och ett halvmånformat fönster på varje dörr. Runt dörren finns en rektangulär omramning med ett lejonhuvud på toppen. Över omramningen finns två små bågformade fönster som har en inramning av en rektangulär port med ett valvformat tak. Den övre ramen är rikt utsmyckad med små barn, utsnidningar och bladmönster.

Entrén är i två plan och har rika fyllningar och dekorationer. Vit marmor med bård i svart och rött klär både golv och trapphus. Väggarna har pelare som delar in väggen i fält och lister i gult, rött, vitt och svart. Stora delar i lägenheterna är välbevarande vilket ger en väldigt utsökt känsla med detaljarbete och gammaldags stil.

Här bodde bland annat Julius Slöör som var järnhandlare och spisgrossist. Hans årsinkomst var 70 000 kronor.

Källor:
Stockholms Stadsmuseums faktarum
"Hundra år på Östermalm" av Staffan Tjerneld

Strandvägen 15

Byggår: 1896

Arkitekt: J. Laurentz

Byggherre: P. A. Wersén

Byggmästare: P. A. Wersén

Intressanta personer i huset:
Julius Slöör

Läs om fler fastigheter på Strandvägen

Strandvägen 11

Strandvägen 11/Krabaten 4 byggdes 1894-1895 av byggherre och byggmästare J. P. Edlund. Arkitekterna till huset är firman Lindgren och Sahlin. Fasaden är gjord i grå och röd kalksten. Den röda kalkstenen utgör grunden i fasaden och den grå används som utsmyckningsfärg till lister men även runt fönster och burspråk.

Strandvägen 17

Strandvägen 17/Ädelman mindre 11 byggdes 1895 av byggherrarna N. J. Bengtsson, G. Jonsson och F. K. Grönstedt. N. J. Bengtsson är även byggherre till huset. Arkitekten bakom huset är J. Laurentz som också ritade flera andra hus på Strandvägen. Fasaden är i rosa sandsten med detaljer av gråbeige kalksten. Husets två burspråk är symmetriskt utsatta från ingången.

Strandvägen 19-21

Strandvägen 19-21/ädelman mindre 17 byggdes 1884-1885 vilket gör huset till ett av de första som byggdes på Strandvägen. Huset kallas för det Thaveniuska huset efter byggherren och byggmästaren Evald Thavenius. Det var Isak G. Clason som ritade huset. I. G. Clason var en av de modernaste arkitekterna under denna tid och ritade huset medan han studerade arkitektur i Italien.