Hovstallet har gamla traditioner

Mitt i centrala Stockholm, strax intill Dramaten och alldeles intill den brusande trafiken på Strandvägen ligger Hovstallet. Hovstallet är ett levande kulturarv som funnits i Stockholm ända sedan det grundades av Gustav Vasa, 1535.
Egentligen är det inte bara ett stall utan ett helt kvarter, som passande nog har namnet Kusen! Men tvärtemot vad man skulle kunna tro kommer kvartersnamnet inte från hästarna, utan att det förr i tiden låg ett bageri alldeles intill, som bakade bullar som kallades för kusar.

Svensk uppfödning

Numera är Hovstallet hemmastall för runt 15 hästar, alla stiliga mörkbruna halvblod av svensk uppfödning. Det är stora starka hästar med en mankhöjd på 170 cm, noga utvalda och tränade för att klara av sina arbetsuppgifter.
För hästarna arbetar, även om uppdragen innehåller mycket glamour. 

De används som körhästar för att dra olika ekipage vid tillfällen där kungahuset finns med. Det kan vara bröllopskortege, som när kronprinsessan Victoria gifte sig, eller när kungaparet åker i öppen vagn från slottet till Skansen för att fira Nationaldagen 6 juni.
Trots att många utländska statsöverhuvud numera väljer bepansrade limousiner med mörktonade rutor, håller det svenska hovet fast vid gamla traditioner och åker i öppna vagnar vid festliga tillfällen. De vill både se och synas!

Lång utbildning

De vackra hästarna köps in när de är mellan fem och sju år gamla. Det krävs sedan två års utbildning för att lära dem att gå i par, i fyr- eller sexspann och att kunna arbeta i stadsmiljö där det finns många störande moment. Det är därför hästarnas psyke är lika viktigt som utseendet.

Det vanligaste uppdraget för hästarna är dock att ge utländska ambassadörer en guldkantad audiens hos kungen.
En gång i månaden skjutsas nyanlända ambassadörer från UD vid Gustav Adolfs Torg till Kungliga Slottet för att introduceras. 
Hovstallet innehåller inte bara stall för de stiliga hästarna, utan även garage för representationsbilar. 
När man kommer innanför den gedigna porten på Väpnaregatan öppnar sig en grön oas på innergården. Hovstallet, som ritades av slottsintendenten Ernst Jacobsson, var klart 1894 och de tegelröda byggnaderna inspirerade av medeltida riddarborgar blev hårt kritiserade.

Kritiserade byggnader

Hovstallet ansågs förfula miljön så mycket att man till och med byggde det hus som finns mellan hovstallet och Strandvägen, den byggnad som Svenskt Tenn har sin butik i. Tanken med det bygget var att flanörerna på Strandvägen skulle slippa se Hovstallet under sina promenader längs Nybroviken.
Besökare är välkomna året om på guidade visningar av vagnar, stall och seldon i Hovstallet, ett besök som är väl värt att lägga tid på.

Läs mer om Strandvägens kultur

Galleri och showroom på strandvägen 5

Galleri Sebastian Schildt - galleriet som ger näring åt själen

Sebastian Schildt, en av Sveriges främsta silversmeder och designers, har ett galleri på Strandvägen 5. Galleriet är inte enbart ett showroom för Sebastians egen kollektion av bland annat smycken och de välkända silverkannorna. Det är även ett galleri och en mötesplats där andra konstnärer visar sina alster.

Nobelparken – den gröna oasen i slutet av Strandvägen

Nobelparken ligger längst bort på Strandvägen. Det är en fin liten park som är väl värd ett besök för både stockholmare och turister. Här finns ett exemplar av nästan alla träd som växer i Sverige och parken ingår i Nationalstadsparken.

Nobelparken ligger vackert längst vattnet och fick sitt namn efter ett Nobelpalats som aldrig byggdes.

Djurgårdsbron

När den stora världsutställningen invigdes av kung Oscar II i maj 1897 på Djurgården, då fanns den nya Djurgårdsbron också på plats. Det behövdes en bred bro med plats för många människor eftersom utställningen lockade mycket folk.

Den vackra bron väckte beundran och människor stannade till mitt på bron för att se de stora utställningsbyggnaderna som tornade upp sig på Djurgårdssidan.