Strandvägen 61

Strandvägen 61/Gardisten 3 byggdes samma år som första världskriget bröt ut och blev klart året efter. Arkitekterna är firman Östlihn & Stark och byggmästare var O. Herrström. Huset började byggas samma år som första världskriget och de nya influenserna inom arkitekturen hann aldrig påverka ritningarna på detta hus. De sparade på pengarna när de gjorde huset och istället för att använda tegel valde de en färgad puts i en rödbrun färg som ger en liknande fasad till ett billigare pris. Till bottenvåningens och första våningens fasad använde de rustikputs, d.v.s; de formar putsen så det ser ut som att fasaden är byggd av uthuggna tegelstenar med ojämna kanter mot yttersidan.

Det finns ett burspråk som sitter rakt över porten och är triangelformat. Porten i sig är väldigt bred för den tiden och har ett halvmåneformat fönster över sig. Dörren omsluts av två små pelare som når upp till dörrens övre karm. Därifrån fortsätter granitomfattningen som ett valv runt porten. De granitfärgade stenarna finns även i utspridda block runt fönster, vid balkonger och burspråk på övriga fasaden.

Golvet och trappan i entrén kläs av grön marmor. Den gröna färgen pryder även de fältindelade gipsväggarna som är exklusivt mönsterutsirade. Taket är ett kassettak vilket betyder att taket är har nedsänkta stora rektangulära eller kvadratiska rutfält. Det finns även målade rosetter som pryder taket.

Källor:
Stockholms Stadsmuseums faktarum

Strandvägen 61

Byggår: 1914-1915

Arkitekt: Östlihn & Stark

Byggherre: O. Herrström

Byggmästare: O. Herrström

Intressanta personer i huset:

Läs om fler fastigheter på Strandvägen

Strandvägen 59

Strandvägen 59/Gardisten 4 byggdes 1913-1915. Huset ritades av arkitektfirman Höög & Morssing som var en av de ledande firmorna inom arkitektur runt sekelskiftet. Huset beställdes av byggherre och byggmästare N. P. Althin. Strandvägen 59 har den typiska Höög & Morssning designen med mycket burspråk, torn och bulliga former. Fasaden vid de övre våningarna är i gråbeige sprutputs.

Strandvägen 63

Strandvägen 63/Hornblåsaren 6 ritades av F. Zettervall på byggmästare och byggherre Frithiof Dahls begäran. Huset byggdes mitt under första världskriget, 1912-1913 och arkitekturen lämnar efter spår av både jugendstil, nationalromantik och modernism.

Fasaden är typiskt nationalromantiskt i rött tegel med en hög sockel i granit upptill.

Strandvägen 65-67

Strandvägen 65-67/Hornblåsaren 5 byggdes 1922-1923 av byggherre och byggmästare B. Alfheim. Det var Nordenskjöld och Falk som stod bakom arkitekturen och de inspirerades av den nykomna modernismen. Huset är väldigt typiskt för de husen som byggdes under 20-talet.