Ewy Rosqvist

Ewy Rosqvist - legendarisk rallydrottning

I sin ungdom körde hon bil på de skånska grusvägarna, så att körskolläraren, som satt och höll i sig och blev lätt grön i ansiktet kommenterade: Nu går det för fort! Vad ska du bli när du blir stor? Rallyförare?

Om han bara hade vetat hur rätt han hade! För det är just rallyförare hon blev, Ewy Rosqvist, numera 85 år och bosatt vid Strandvägen i Stockholm. Och inte bara rallyförare, smeknamnet Rallydrottningen har hängt med henne under alla år.

Körde ifrån alla männen

Hennes absolut största framgång var 1962 hon körde ifrån alla manliga rallyförare och tog hem segern i det krävande Gran Premio-rallyt i Argentina. Tillsammans med sin co driver och kartläsare Ursula Wirth lyckades hon besegra 280 medtävlare, som alla var män.

– Ja, jag är den enda kvinna, som vunnit det rallyt och den enda kvinna som varit rallyförare för Mercedes, säger Ewy Rosqvist stolt, när vi träffar henne hemma i den vackra lägenheten på Strandvägen.

Där finns en lång rad prispokaler uppställda, liksom fotografier på Ewy under de framgångsrika rallyåren på 1960-talet.

– Men de finaste priserna, de finns inte här, de är placerade på Mercedes eget museum i Stuttgart.

Ewy Rosqvist med den Mercedes 220 SE som hon vann med i Argentina 1962. Foto: Daimler.

Glömmer inte sina stjärnor

Numera har Ewy bytt Mercedesen mot en cykel, som hon gärna använder för längre turer utåt Djurgården och bort till Lidingö.

En rallydrottning på en cykel? Hur känns det?

– Äsch, det var mest besvär med att ha bil här inne i stan, konstaterar Ewy. Och när jag åker ner till Stuttgart, vilket jag gör då och då – ja, då behöver jag bara ringa i förväg, så finns det alltid en bil som står och väntar på mig.

Det visar hur bra kontakterna fortfarande är mellan Ewy Rosqvist och hennes gamla stall.

– De glömmer inte sina gamla stjärnor, säger Ewy nöjd. Varje jul och varje födelsedag kommer det en stor blomsterbukett som hälsning och när det är något event nere i Tyskland blir jag bjuden med betald flygbiljett och allt praktiskt arrangerat. Det känns roligt att vara med.

Och konstigt vore det väl annars, en sådan megastjärna som Ewy Rosqvist var, och all positiv PR, som hennes insatser skapat för Mercedes. 

– När jag och Ursula kom till Argentina för att köra det väldigt krävande rallyt som gick över 444 mil, då trodde många att det bara var ett reklamtrick från Mercedes. Två unga blonda tjejer från Sverige, kunde de verkligen köra under de extrema förhållanden som Argentinarallyt gick i?

Lärde mig gasa på skånska grusvägar

När de gick i mål var det inte längre någon som ifrågasatte svenskornas kompetens bakom ratten. Av de 280 startande kom bara 55 bilar i mål och svenskornas insats blev enormt uppmärksammat. Stora bilder på tidningarnas förstasidor, och en lång rad fester och mottagningar för att fira Ewy och Ursula.

– Jag minns att vi fick gå ut och handla kläder, vi hade ju mest praktiska kläder för själva rallyt, inte en lång rad festklänningar, som behövdes efter segern.

Men hur kom det sig att Ewy blev den framgångsrika motorstjärna hon var?

– Jag får väl tacka de skånska, slingriga grusvägarna på Österlen för det! Jag är uppvuxen i en vanlig lantbrukarfamilj i byn Stora Herrestad strax utanför Ystad, men mitt jobb som veterinärassistent innebar att jag körde mycket bil, det kunde vara bråttom för att hinna med färsk vara till inseminationer! Och på den tiden fanns inte hastighetsbegränsningar, utan jag lärde mig att gasa på och ta kurvorna snabbt!

Värvad till Mercedes

Ewys skicklighet bakom ratten ledde till att hon började tävlingsköra för Volvo, och efter att ha blivit trefaldig Europamästare i damklassen i rally, värvades hon till Mercedes i Tyskland. 

Under många år var hon bosatt i Stuttgart och gift med en av Mercedes chef för sportavdelningen. Från det äktenskapet kommer efternamnet von Korff, men Ewy och hennes man fick bara en kort tid tillsammans. Redan efter ett par år blev hennes man svårt sjuk och avled bara 55 år. Ewy flyttade senare tillbaka till Sverige, så småningom just till Strandvägen.

– Här trivs jag fantastiskt bra! Strandvägen med sitt folkliv och närheten till Djurgården är alldeles speciellt. Här saknar jag inte ens att köra bil!

Ewy Rosqvist bakom ratten

Namn: Ewy Rosqvist von Korff

Ålder: 85 år

Bor: I en lägenhet på Strandvägen med utsikt över Djurgårdsbron och Nordiska Museet.

Känd för: Sin fenomenala förmåga att köra bil! Tävlingsförare för Volvo och senare Mercedes.

Största framgång: När hon vann det prestigefyllda rallyt Gran Premio i Argentina 1962. 

Gör numera: Åker världen runt på olika motorevents och blir fortfarande hyllad som en av de främsta kvinnliga rallyförarna genom tiderna.

Detta visste du inte om Ewy: Att hon tränade upp armmusklerna genom att gallra betor på föräldrarnas lantbruk utanför Ystad.

Läs om fler Strandvägsprofiler

Estrid Ericson på Strandvägen 5 i Stockholm.

Estrid Ericson

När Estrid Ericson startade sitt företag Svenskt Tenn 1924 var en kvinnlig entreprenör och företagsledare fortfarande något mycket ovanligt. Men med den oslagbara kombinationen av kreativitet och ordning och reda blev Svenskt Tenn mycket framgångsrikt.

Det stora lyftet kom när Estrid Ericson började samarbeta med Josef Frank, en begåvad arkitekt från Österrike.

Ingrid Bergman bodde på Strandvägen i Stockholm.

Ingrid Bergman

Ingrid Bergman föddes för snart 100 år sedan och hennes barndoms kvarter var just Strandvägen.
Här, på nummer 3, hade hennes pappa Justus en fotoaffär, där han både sålde kameror och arbetade med porträttfotografering. Ofta var det hans egen lilla flicka, som fick vara modell, och hon lärde sig tidigt att agera framför kameran.

jerk-malmsten

Jerk Malmsten

Jerk Malmsten är en av Strandvägens profiler när det gäller kultur, inredning och livsstil. Han är barnbarn till den store möbelskaparen Carl Malmsten, en lika begåvad som egensinnig arkitekt och formgivare.

Jerk Malmsten som köpte butiken 1999 har med varsam hand lyckats kombinera det gamla arvet från farfar med nytänkande och modern design.