AtriumHyra kontorsplatsAtt skriva för webbenBordsplan
Fastigheter på Strandvägen
Huset Strandvägen 17

Om byggnaden:


Namn: Strandvägen 17

Byggår: 1895

Arkitekt: J. Laurentz

Byggherre: N. J. Bengtsson, G. Jonsson och
F. K Grönstedt

Byggmästare: N. J. Bengtsson

Intressanta personer i huset:
Jesper Svedberg
J. Lundström

Strandvägen 17

Strandvägen 17/ädelman mindre 11 byggdes 1895 av byggherrarna N. J. Bengtsson, G. Jonsson och F. K. Grönstedt. N. J. Bengtsson är även byggherre till huset. Arkitekten bakom huset är J. Laurentz som också ritade flera andra hus på Strandvägen. Fasaden är i rosa sandsten med detaljer av gråbeige kalksten. Husets två burspråk är symmetriskt utsatta från ingången som även är mittpunkten på huset. Burspråken utvecklas vid taket och blir triangelformade torn. Byggnaden är influerad av tankesättet ”mer muryta – mindre fönster”. Det gör att de franska långsmala fönsterna är placerade i grupper om 3 eller 4 stycken med en större yta mellan fönsterna. Den dekorativa kalkstenen omsluter fönsterna likt en ram vilket gör att fönsterpartier syns mer.

Porten har en tvådelad dörr med ett högt halvmånformat fönster i överkant. Träet i dörrarna är utsnidat och pryds även av järnsmide. även fönsterna är riklig prytt med järnsmide på insidan. Valvet som går runt dörren har två pelare i framkant och avslutas i ett triangelformat torn. Porten är gjord av granit där de har lagt stor omsorg i hur de placerat stenarna som utformar fina mönster.

Entréns golv är gjort i röd och vit marmor som senare går över till en helvit marmortrappa. Väggarna är gjorda i utsnidade gipsmönster och pryds med pelare som övergår och blir hörnen i ett valvtak som bildar ett mönster av stjärnor. Lägenheterna är väl bevarande med bland annat kassettak och detaljmålningar på lister.

På Strandvägen 17 bodde Jesper Svedberg som var grosshandlare inom järn- och stålexport. Han var år 1900 den person på Strandvägen som hade högst inkomst och tjänade då 150 000 kr på ett år. Han var gift med Wallenbergs syster Ingeborg och även om Wallenberg och Svedberg sågs på flertal tillställningar och middagar så var det aldrig några vänliga miner mellan dem. En av anledningarna till denna konstanta tvist är att Wallenberg ansåg att Svedberg var oduglig på sin chefspost.

även J. Lundström bodde här. Han handlade med kol och koks och fick en 9:onde plats med 62 000kr på listan över de rikaste på Strandvägen år 1900.

I butikslokalerna på bottenvåningen har konstgalleriet Gummesons funnits i nästan 100 år. Det startades 1912 av Carl Gummeson och inriktade sig på ny modern konst. I början var det många som föraktade galleriet med de nya influenserna men med åren blev de ett av Sveriges mest kända konstgallerier. Här har bland annat Max Ernst och Andy Warhol visat upp sina tavlor. I mars 2009 stängde galleriet igen.


Bilder på byggnaden.